Even voorstellen…

Mijn naam is Sonja Pie. Ik ben geboren in Amsterdam in het jaar 1974 en ben in Amstelveen opgegroeid. Al enige tijd woon ik met mijn man en 2 kinderen in Amersfoort. Vanaf mijn kindertijd weet ik al dat ik met kinderen wilde gaan werken. Waarschijnlijk omdat ik ben opgegroeid met een broer die een lichamelijke beperking heeft, zo werd ik al op jonge leeftijd geconfronteerd met de uitdagingen waar deze kinderen mee te maken krijgen. Na mijn opleiding als groepsleidster heb ik met kinderen gewerkt in de kinderopvang (zowel regulier als met meervoudig gehandicapten). Daarna ben ik werkzaam geweest als assistent en later als leerkracht in het speciaal onderwijs met als doelgroep, langdurig zieke kinderen. Na mijn verhuizing naar Amersfoort ben ik op een sbo gaan werken met jonge risico kinderen. Helaas door een heftige bevalling, waar ik langdurig van moest herstellen ben ik gestopt met werken en mij gaan richten op mijn gezin. Vanaf 2014 ben ik mij gaan specialiseren in visueel leren en heb ik meerdere trainingen gevolgd om kinderen te kunnen ondersteunen met leer, concentratie, houding en gedrag uitdagingen. Zo ben ik een eigen praktijk gestart voor kinderen die een extra steuntje in de rug nodig hebben en samen met de ouders en het kind te kijken wat voor hun de oplossing biedt voor de uitdagingen waar ze tegenaan lopen.

Ik denk niet graag in hokjes, maar in de huidige maatschappij kom je er bijna niet onderuit. Bij mijn zoon is dyslectie gediagnosticeerd, zowel taal en het automatiseren met rekenen gingen niet vanzelf. Nu konden we twee dingen doen, hier heel hard gaan oefenen op dezelfde wijze als school doet of kijken naar zijn sterke punten. Aangezien er in het huidige onderwijs een groot beroep gedaan wordt met talig onderwijs en hij zeer visueel in gesteld is zijn we erachter gekomen dat hij, maar ook ik en mijn man beelddenkers zijn. Dit is dus een sterk ontwikkeld gebied waar misschien wel een ingang ligt voor leren.

Veel mensen met dyslectie, dyscalculie, ad(h)d, hoog sensitief en hoogbegaafdheid zijn vaak visueel ingesteld. Wanneer de talige kant niet goed is ontwikkeld kunnen er leeruitdagingen ontstaan. Er zijn verschillende methodes voor beelddenkers, de methode “Ik leer anders” spreekt mij het meeste aan, omdat hier met een overzichtelijk en duidelijk werkboek wordt gewerkt. Graag help ik kinderen en ouders om een eerste aanzet te geven en grip te krijgen op deze methode. Vandaar dat ik een gecertificeerd “Ik leer anders” coach ben geworden. Het is mooi om met de sterke kanten van een kind te werken en ze een handvat te bieden in het onderwijs.

Tijdens het werken met de kinderen zag ik de vaak dezelfde uitdagingen, zoals concentratieproblemen veel onrust bij het zitten en een verkeerde pengreep, als moeite met het schrijven. Hoe kan ik daar met de kinderen aan werken? Primaire reflex integratie gaf mij het antwoord. Hierin ben ik mij gaan verdiepen en heb ik al een aantal modules afgerond zowel bij de opleidingen van MNRI als RMTi ook heb ik workshops gevolgd zoals Movement Based Learning en Braingym.  Zo kan ik kijken of primaire reflexen storend zijn en zonodig integreren en op deze manier balans brengen in lijf en hoofd. Op deze manier kan ook de stap van het beeldenken naar talig denken alsnog makkelijker gaan. Daarom test ik het liefst eerst de reflexen, wanneer een kind in mijn praktijk komt voor leeruitdagingen.

Verder  heb ik de opleiding holistisch kindermassage gevolgd. Masseren vind ik erg leuk om te doen en het is mooi om kinderen zo te zien ontspannen. Met name gevoelige/ hoog sensitieve en beelddenkende kinderen staan erg open voor hun omgeving, voor hen is het vaak moeilijk om de prikkels die ze binnen krijgen te doseren en te verwerken.

Verder heb ik de opleiding Reiki 1- 2 en 3a gevolgd. Dit is een opleiding die ik persoonlijk graag wilde volgen.

Ik geloof dat als je gelukkig wilt zijn, je naar de mens als geheel moet kijken, zowel mentaal als fysiek. Zo richt ik mij in plaats van op de problemen op de mogelijkheden en kansen die er zijn!