Reflexintegratie

Wat zijn (primaire) reflexen en hoe beïnvloeden zij de neurologische ontwikkeling?

Ieder mens wordt geboren met bepaalde automatische, reflexmatige bewegingen. Deze bewegingen vormen de basis van de verdere ontwikkeling van onze hersenen.

In het begin van ons leven dienen deze reflexen voor bescherming en overleven, omdat we nog geen bewust gecontroleerde bewegingen kunnen maken. Ze ontwikkelen zich gaandeweg naar de doelgerichte bewegingen en bewust handelen.

De primaire reflexen worden geïntegreerd en daarmee wordt de volgende stap in de ontwikkeling mogelijk. Denk hierbij aan het proces van liggen naar rollen, hoofd heffen, buikschuiven, tijgeren, kruipen, staan, lopen, rennen.

Daarnaast spelen levenslange reflexen een belangrijke rol in ons dagelijks handelen en functioneren.

Wanneer er problemen zijn tijdens de zwangerschap en/of na de geboorte kunnen reflexen niet goed ontwikkelen en tot volledige rijping komen. Ze blijven dan geheel of gedeeltelijk actief.

Dit kan leiden tot ontwikkelingsvertraging, gedragsuitdagingen, leermoeilijkheden, concentratieproblemen, (faal)angst, gevoelens van onbehagen, stress, onzekerheid en/of onveiligheid.

Een kind kan gevangen zitten in prikkels, sterk reageren of juist helemaal niet reageren of ongecontroleerd reageren op zintuiglijke informatie.

Reflexen kunnen ook op latere leeftijd door een ongeluk of traumatische ervaring opnieuw actief worden. Mensen ervaren bijvoorbeeld een plotseling gebrek aan concentratie of verminderd functioneren.

Het doel van MNRI® is om nog actieven reflexen (alsnog of opnieuw) te helpen integreren, om een stevig fundament te bouwen voor de verdere ontwikkeling van de hogere hersendelen.

Dit leidt tot minder stress, een betere sociaal-emotionele ontwikkeling, efficiënter functioneren, een beter leervermogen en een optimaler gevoel van welbevinden.

MNRI® is geschikt gebleken voor alle leeftijden en uiteenlopende symptomen en klachten.

www.masgutova.nl

(tekst van Dr. Leah Light, verbonden aan het MasgutovaInstitute)

Tip – Top Coaching werkt met de methodes van MNRI en RMTi.

Deze methodes zijn beide gericht op reflexintegratie. Door middel van beweging, een diepe druk en/of ritmische oefeningen worden reflexen alsnog geïntegreerd. Bij de integratie wordt het lichaam de weg gewezen, zodat het lichaam het verder op kan pakken en de reflex niet meer getriggerd wordt door een prikkel van buitenaf. Ook kunnen de methodes van Movement based learning en Braingym ingezet worden zodat er een persoonlijke afgestemde training is, want ieder mens is en reageert anders. De bewegingen kunnen thuis, op school, tijdens sport en eventueel bij een fysiotherapeute of logopediste verder getraind worden. Belangrijk is om het doel van het integreren van de reflexen voor ogen te houden en zo het probleem aan te pakken bij de basis, zodat deze problemen voortaan tot het verleden zullen behoren.

Mogelijke aanmeld redenen:

– Leerproblemen
Moeilijkheden ondervinden met lezen, spelling, taal, rekenen, leersnelheid, geheugen, schrijven, automatiseringsprocessen etc.

– Gedragsuitdagingen
ADHD, Autisme, concentratiemoeilijkheden, dromerig, nagelbijten, tics, kauwen op kleding etc.

– Sociaal-emotioneel welbevinden
Faalangst, verlatingsangst, hoogtevrees, gevoelig voor geluid, licht en aanrakingen, moeite met het maken van keuzes, woede uitbarstingen, verdriet, rouw, depressie, burn-out etc.

– Moeite met bewegen

Moeite met fietsen, zwemmen, kruipen, lopen, rennen, springen, zitten, staan, bal gooien, bal vangen, onjuiste pengreep, slechte lichaamshouding etc.

– Gezondheidsproblemen
Vaak verkouden, hoofdpijn, buikpijn, obstipatie, darmproblemen, eczeem, allergieën, problemen met het zicht, het gehoor of het evenwicht, verstoord slaapritme, eetproblemen, groeiachterstand, pijnlijke voeten, enkels, knieën, heupen, rug, nek, schouders, zindelijkheidsproblematiek boven de 5 jaar etc.

-Traumatische ervaring*
Een heftige gebeurtenis, zoals een ongeluk,  het overlijden van een geliefd iemand, scheiding, heftige zwangerschap of bevalling. Kan onbewust veel spanning in lijf en hoofd geven, maar ook een grote angst ergens voor hebben kan een onbekende oorzaak hebben en voor veel onrust en tot een trauma leiden. 

* Hier kan het traumaprotocol worden ingezet van MNRI® Reflex integration disorder and PTSD recovery